11-09-2017

Pilsner Urquell - pirmojo pasaulyje auksinio alaus legenda ir 175 – asis gimtadienis

Pilsner Urquell gimė 1842 m. Pilsen mieste, pačioje Čekijos širdyje. Sukurtas iš paslaptingo vietinių ingredientų mišinio, aistros, bekompromisio įsipareigojimo kokybei, tuo metu išskirtinis: skaidrus, aukso spalvos Pilsner Urquell sukėlė alaus revoliuciją, kuri gyva jau 175 metus.

Šiandien, tokio tipo alų gamina du trečdaliai viso pasaulio alaus gamintojų ir toks alus dažnai vadinamas pils, pilsner ar pilsener! O viskas prasidėjo nuo to, kad čekams iki pat 1840m. niekaip nepavykdavo pagaminti gero alaus, o jei ir pavykdavo kokia partija, tai pakartoti nesugebėdavo... Diduomenė ir elitas supyko, supyko taip, kad išpylė visą tuo metu Pilsen‘e buvusį alų – 36 statines ir ne šiaip 30 litrų statines, o 200 litrų talpos... 36 statines! Po tokio sukilimo reikėjo kažką daryti, tad jie nusprendė kreiptis pas tuos, kurie alų daryti moka – pas vokiečius, taip iš Vokietijos į Čekiją atkeliavo jaunas, bet labai talentingas, tikras aludaris  Josef Groll, kuris ir tapo Pilsner alaus kūrėju.  Jis panaudojo naują, iki tol nenaudotą alaus virimo technologiją bei aukščiausios kokybės vietines žaliavas, kurios yra vertinamos visame pasaulyje. Taip XIX a. aludarystė iš tamsiųjų amžių buvo ištraukta į aukso erą, kuri tęsiasi iki šiol.

Minkštas Pilsen apylinkių gręžinio vanduo, vietiniai miežiai, senosios Pilsner H mielės, saldūs ir prieskoniški, ypatingi Saaz apyniai bei unikalus gamybos procesas sukuria būdingą Pilsner Urquell skonio ir aromato puokštę, kuri suteikia alui išskirtinį, charakteringą skonį. Lengvo skrudinimo salyklas ir nedidelė alkoholio koncentracija (4,4%) leidžia labiau atsiskleisti alaus skoniui.

Nauja alaus gamybos technologija ir receptas greitai atvėrė kelią į tarptautines rinkas ir jau 1862 m. alus buvo pradėtas eksportuoti. Iki Pirmojo Pasaulinio karo išvakarių darykla buvo tapusi pasauliniu verslu, gaminančiu daugiau nei milijoną hektolitrų per metus ir tiekiančių alų į 34 pasaulio šalis. Tačiau kartu su sėkme atkeliavo ir konkurencija, alus buvo pradėtas kopijuoti, o kopijos pradėtos vadinti Pilsner. Taip žodis Pilsner tapo nebe tik prekiniu ženklu, bet alaus rūšimi, o šio alaus išradėjas nusprendė, kad reikia apsaugoti originaliojo Pilsner reputaciją ir prie žodžio Pilsner pridėjo žodį Urquell, vokišką terminą reiškiantį „originalusis pilsner‘is“ (angl. Pilsner from original source).

XX a. nebuvo labai draugiškas ir švelnus centrinei Europai ir tai daug ką keitė. Pirmasis Pasaulinis karas sužlugdė iki tol gyvavusią Austrijos – Vengrijos imperiją, kuri iš griuvėsių privertė kelti naują valstybę – Čekoslovakiją. Tuomet atkeliavo ir Antrasis Pasaulinis karas bei vokiečių invazija, o vėliau 70 metų trukęs komunizmas ir atskirtis nuo vakarų pasaulio. Visa tai galų gale vainikavo 1989 m. vykusi revoliucija ir Čekoslovakijos pasidalijimas, kas dar kartą viską pakeitė... Bet ar tikrai viską? Ar turėtume sakyti beveik viską?

Nepaisant prabėgusio laiko ir visų įvykių, du dalykai liko nepakitę: Čekijos žmonių aistra alui, bei jų mėgstamiausios daryklos gaminamo Pilsner Urquell alaus skonis ir kokybė. Taigi jau 175 metus Pilsner Urquell yra kopijuojamas bet nepakartojamas. Šiuo metu Pilsner Urquell galima gauti 40-yje pasaulio šalių. Iki šiol išskirtiniu ir pilnu lieka tik tikrasis Pilsner Urquell skonis. Alus vis dar yra verdamas pagal tą pačią originalią receptūrą, turi tuos pačias aukščiausios kokybės sudedamąsias dalis ir iš esmės tą patį ruošimo procesą kaip ir 1842 metais.