09-07-2017

Levandų žydėjimo šventė

Šiltą rudens vakarą mėgstantys vyną ir maistą  buvo pakviesti į „Gerard Bertrand“ vyno degustaciją. Gerard Bertrand siūlomo asortimento atvyko paragauti daugybė svečių: vyno mylėtojų, restoranų ir viešbučių savininkų bei jų atstovų, Lietuvos garsenybių pasaulio atstovų tokių kaip visuomenės veikėjas Saugirdas Vaitulionis, daininkas Vaidas Baumila ar net pati Agnė Jegelavičiūtė.

Vakaro pradžioje svečiai buvo pasitikti Gerard Bertrand putojančiu vynu, specialiai atgabentu būtent šiam renginiui, ir Gerard Bertrand dovanėlėmis, o paties vakaro metu buvo ragaujamos net 5-ios, vadovaujantis skirtinga koncepcija pagamintos, vyno rūšys:

„Gerard Bertrand Solensis“ pagamintas iš „Grenache“ ir „Syrah“ vynuogių rūšių. Vynas pasižymi intensyvia rubino spalva bei intensyviu, saldžių sunokusių vyšnių, gervuogių, su juodųjų pipirų aromatu. Jo skonis ryškus ir tarsi prinokęs, jaučiamos miško uogos, saldūs prieskoniai: gvazdikėliai, kardamonas, minerališkas poskonis. Taninai švelnūs, rūgštis neagresyvi, kūnas kiek svaresnis už vidutinį.

„Gerard Bertrand Reserva Speciale Viogner“ gaminamas iš „Viognier“ vynuogių rūšies. Vyno stilius: jaunas ir ryškaus skonio. Jo spalva blyškiai geltona. Taurėje atsiskleidžia tropinių vaisių, persikų, kriaušių ir apelsinų žiedų aromatai, o paragavus pajuntamas „Aliejiškos" tekstūros, sausmedžio, prinokusių kriaušių, persikų, citrusinių vaisių skonis.

„Gerard Bertrand Tautavel“ pagamintas iš vynuogių mišinių: didžiąją dalį sudaro „Grenache“ bei „Syrah“, papildytas nedideliu procentu „Carignan“. Jis atstovauja jauną ir ryškų stilių. Vynas glotnus, tvirtų taninų,  skonyje atkartojami prinokusių juodųjų uogų aromatai, su gvazdikėlių ir džiovintų žolelių poskoniu. Vyno kvape jaučiami intensyvūs aviečių, boizeno uogų, gervuogių, prieskonių, vanilės ir šokolado aromatai. Jame daug jėgos ir koncentracijos.

„Gerard Bertrand L'Hospitalet“ ryškios rubino spalvos gaminamas iš „Syrah”, „Mourvèdre”, „Grenache” vynuogių rūšių. Vynas brandus ir turtingas, jo aromatas intensyvus ir jame dominuoja prieskoniai, juodosios uogos: gervuogės, juodieji serbentai pagardinti vanilės prieskoniu. Paragavus jaučiamas intensyvus, galingas ir tuo pačiu elegantiškas skonis. Gėrimas svaraus kūno, sultingas, prisirpusių uogų, poskonyje dūmų užuominos.

Vakarą vainikavo vynas, kurį dar ilgai prisimins svečiai: 1974 metų derliaus Riversaltes vynas iš „Legend Vintage“ linijos. Ilgi brandinimo metai vynui suteikė intensyvios gintaro spalvos, kakavos, kavos, karamelės,  džiovintų vaisių kvapus. Aromatas intensyvus, kompleksiškas ir sudėtingas, besikeičiantis taurėje.

Prie vynų buvo patiekti derantys karšti ir šalti užkandžiai: šukutės, erienos kukuliai bei Ile De France ir Jarlsberg sūriai, kuriuos paruošė ir pristatė vyno baras „In Vino“.

Degustacijos metu renginio svečius linksmino puiki Jazz stiliaus muzika, gyvai atliekama žymaus virtuozo Pauliaus Zdanavičiaus ir kompozitoriaus bei trimitininko Vytauto Skudo. Nuobodžiauti neleido renginio vedėjas Laurynas Rimkus, kuris vakaro metu dalino Gerard Bertrand dovanas.

Kaip yra pasakiusi Gerard Bertrand vyninės atstovė: „Svarbu ne tik vynas, kurį ragaujate, svarbu ir aplinka, žmonės, proga. Ragaujant vyną jo skonis sukelia įvairias  asociacijas, todėl labai svarbu emocijos, kurias patiriate ragaudami vyną“, o emocijos buvo puikios, aplinka jauki, oras tobulas, o vyno skonis ilgai išliekantis atmintyje.

„Gerard Bertrand“ vyninę Langedoko regione pietinėje Prancūzijoje įkūrė buvęs regbio žaidėjas Gerard’as Bertrand’as, meilę vynui paveldėjęs iš savo tėvo Georgeso. Būdamas vos dešimties metų vyndarys pirmą kartą ėmėsi fermentacijos proceso. Perėmus vyno ūkį iš tėvo, kuris žuvo nelaimingo atsitikimo metu, Gerard’o laukė daugybė iššūkių – dar prieš 20 metų Langedoko regionas pasaulio vyno žemėlapyje buvo praktiškai nematomas.

Tačiau jaunosios, energingos, į naujoves linkusios vyndarių kartos dėka Langedoko regionas šiandien žinomas kaip aukštos kokybės ir puikaus kainos-kokybės santykio vyno šaltinis. Prie Langedoko regiono populiarinimo didele dalimi prisidėjo ir Gerard’as Bertrand’as – tiek jis pats, tiek jo vynai. Šį indėlį puikiai atspindi svarbiausių vyno pasaulio kritikų naudojami epitetai: „Langedoko ambasadorius“ ir „Langedoko princas“.

„Gerard Bertrand“ vyninė spėjo pelnyti visos Europos simpatijas, o įtakingiausias vyno žurnalas „Wine Spectator“ vyndarį Gerard’ą Bertrand’ą įvardija kaip geriausią ir daugiausiai apdovanojimų pelniusį Prancūzijos vyndarį.